Powiat Wągrowiecki

Menu

Treść

Bezpłatna mammografia 6 grudnia

W środę 6 grudnia w Wągrowcu odbędą się bezpłatne badania mammograficzne, adresowane do pań w wieku 50 - 69 lat, które w ciagu ostatnich dwóch lat nie korzystały z profilaktycznej mammografii opłacanej przez NFZ. Podstawą wykonania badania jest dowód osobisty oraz ważny dokument ubezpieczenia. Mammobus stanie na parkingu przy Urzędzie Miejskim w Wągrowcu. Badania rozpoczną się o godzinie 14.00. Rejestrować się można pod nr tel. 61 855 75 28, 61 851 30 77 oraz 800 160 168.

  • Bezpłatna mammografia 6.12.2017 - plakat

Bezpłatne badania mammograficzne - zapraszamy!

W środę 25 października odbędą się bezpłatne badania mammograficzne. Mammobus stanie na parkingu przy Urzędzie Miejskim w Wągrowcu. Badania rozpoczną się o godzinie 13.00 i są adresowane do kobiet w wieku 50 - 69 lat, które w ostatnich dwóch latach nie korzystały z profilaktycznej mammografii opłacanej przez NFZ.

Ważne: podstawą wykonania badania jest dowód osobisty oraz ważny dokument ubezpieczenia.

Szczegóły na plakacie.

  • Bezpłatna mammografia 25.10.2017 - plakat

Wzrost zachorowań na żółtaczkę - sanepid apeluje

W związku z występującym na terenie kraju i w woj. wielkopolskim wzrostem ilości zachorowań na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A (WZW typu A tzw. żółtaczka pokarmowa) Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu Paweł Gilewski przypomina, że:

  1. WZW typu A jest wirusową chorobą zakaźną przenoszącą się z  człowieka na człowieka  głównie drogą pokarmową (osoba zakażona wydala drobnoustroje z kałem, które w przypadku nie zachowania higieny w procesie pozyskiwania surowców i przygotowywania potraw dostają się do konsumowanych pokarmów).
  2. Objawy choroby (najpierw objawy grypopodobne i dyspeptyczne potem żółtaczka i powiększenie wątroby) pojawiają się 15 do 50 przeciętnie 30 dni od zarażenia. Wydalanie drobnoustrojów z kałem, a tym samym zakaźność pojawia się 14 do 21 dni przed wystąpieniem żółtaczki i do 8 dni po ustaniu objawów choroby.
  3. Choroba jest typową chorobą brudnych rąk, a więc do zakażenia pokarmu dochodzi w przypadku nie zachowania higieny w procesie przygotowywania potraw lub jeszcze w procesie zbiorów.

Dlatego bardzo ważnym jest zachowanie właściwych zasad higieny w procesie przygotowywania potraw a tu szczególnie:

  1. Mycie rąk po skorzystaniu z toalety i po wykonywaniu innych tzw. czynności brudnych. Istotne jest, aby były dostępne: bieżąca ciepła i zimna woda, mydło w płynie i ręczniki jednorazowego użytku.
  2. Dochowywanie należytej staranności przy wyborze dostawców szczególnie takich produktów jak: kapusta pekińska, sałata, pietruszka, szczypiorek, koperek itp., owoców miękkich (np.: maliny, jagody, porzeczki), innych dodatków kulinarnych w doniczkach np. bazylia, mięta itp., które bez procesu obróbki termicznej trafiają do konsumpcji (dokładne mycie, płukanie warzyw i owoców zmniejsza zagrożenie).
  3.  Poddawanie potraw obróbce termicznej  (proces gotowania i smażenia zabija wirusa).                                                                                     

 

  • Żółtaczka - ulotka
  • Żółtaczka - ulotka

następna strona »

Wyszukiwarka

Wyszukiwarka:

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Newsletter

Stopka

Projekt i wykonanie: extranet

Licencja: CC BY 3.0

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.