Powiat Wągrowiecki

Menu

Treść

    [treść archiwalna]

KGW z Oporzyna wyróżnione

Wielkopolska rolada wołowa z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem i placek drożdżowy to potrawy i słodkości, które wygrały VI Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Kawęczynie. Impreza odbyła się 14 sierpnia, a zorganizowali ją: Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, Powiat Turecki i Gmina Kawęczyn. Powiat Wągrowiecki reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna.

Potrawy oceniało jury, któremu przewodniczyła Aleksandra Swulińska-Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pod uwagę brane było wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych, smak, wygląd, zapach, pomysł na prezentację, kreatywność, nazwa potrawy i estetyka stoiska.

Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Włościanki z Powiatu Pilskiego, które przygotowało "Wielkopolską roladę wołową z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem". Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna znalazło uznanie w oczach jury zdobywając  wyróżnienie za bezową roladę „rozkosz”.

Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i kulinarny pokaz w wykonaniu Mariusza Szweda, uczestnika programu Master Chef.

    [treść archiwalna]
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
  • KGW z Oporzyna wyróżnione
    [treść archiwalna]

« wstecz

Wyszukiwarka

Wyszukiwarka:

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Newsletter

Stopka

Projekt i wykonanie: extranet

Licencja: CC BY 3.0

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.