Menu
Treść
VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej
W sobotę 9 września odbył się VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Gospodarzem tegorocznej edycji był Powiat Pilski. Stało się tak dzięki zwycięstwu w ubiegłym roku Koła Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Białośliwia.
Powiat Wągrowiecki w Pile reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Oporzyna. Daniem konkursowym przygotowanym przez panie z Oporzyna była wielkopolska postna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami oraz deser CHIA z nasionami szałwii hiszpańskiej i musem truskawkowym jako wielkopolski słodki przysmak. Naszym reprezentantkom kibicował Wicestarosta Michał Piechocki. Stoisko Powiatu Wągrowieckiego odwiedzili też Starosta Pilski Eligiusz Komarowski i Wicestarosta Pilski Stefan Piechocki.
KGW z Oporzyna już po raz czwarty reprezentowało Powiat Wągrowiecki na festiwalu. Warto przypomnieć, iż w 2014 roku w Lipiej Górze KGW Oporzyn zajęło I miejsce i tym samym Powiat Wągrowiecki został organizatorem konkursu, który odbył się w Łeknie w 2015 roku.