Małgorzata Lempka laureatką konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów"
Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Morakowie Małgorzata Lempka została laureatką XVIII edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów". Finał konkursu odbył się w piątek 17 sierpnia w Gołuchowie.
W kategorii "inne produkty regionalne" komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” m. in. Małgorzatę Lempkę za mus z gruszki cukrówki.
Organizatorami konkursu są: Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą. Tegoroczny finał odbył się w Gołuchowie na terenie Ośrodka Kultury Leśnej. Kulinarnej rywalizacji towarzyszyły obchody jubileuszu 10-lecia Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo SMAKI REGIONÓW” podzielony jest na dwie kategorie: produkty regionalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne.
Produkty regionalne i tradycyjne - kategoria skierowana do Kół Gospodyń Wiejskich, małych firm przetwórstwa spożywczego oraz osób indywidualnych. W ramach tej kategorii do tegorocznej edycji konkursu przystąpiło ponad 70 podmiotów, które przedstawiły do oceny blisko 80 produktów. Zgodnie z regulaminem oceniane produkty podzielone zostały na 4 podstawowe podkategorie:
- produkty pochodzenia roślinnego,
- produkty pochodzenia zwierzęcego,
- napoje bezalkoholowe i alkoholowe,
- produkty mieszane (pierogi, farsze).
Laureaci poszczególnych podkategorii ubiegali się również o nominację do nagrody PERŁA, czyli najwyższego wyróżnienia dla produktu w konkursie ogólnopolskim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Pełną listę laureatów zamieszczamy poniżej.
Oceny produktów oraz potraw dokonała kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.