Posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku
18 grudnia 2025 roku w siedzibie Starostwa Powiatowego w Wągrowcu odbyło się czwarte w tym roku posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku. Zostało ono zwołane przez jej przewodniczącego – Starostę Wągrowieckiego Tomasza Kranca.
Tematem przewodnim spotkania było przygotowanie do sezonu zimowego w powiecie wągrowieckim. Podczas spotkania przedstawiono sytuację na drogach powiatowych, gminnych oraz wojewódzkich w naszym powiecie w zakresie zimowego utrzymania dróg. Omówiono również przygotowania do sezonu zimowego Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego.
W najbliższym czasie zostanie wystosowany, jak corocznie, komunikat do właścicieli i zarządców obiektów budowlanych, przypominający o ich obowiązkach związanych ze specyficznymi warunkami zimowymi (śnieg, lód), jak również o obowiązku użytkowania obiektów budowlanych zgodnie z ich przeznaczeniem oraz utrzymywania ich w należytym stanie technicznym i estetycznym. Za nieprzestrzeganie odpowiednich przepisów w tym zakresie grożą stosowne sankcje, również karne.
Starosta poruszył temat katastrof budowlanych w naszym powiecie oraz licznych nieprawidłowości, z wielką liczbą samowoli budowlanych włącznie. Konieczne jest zwiększenie ilości personelu. Bez tego nie da się skutecznie realizować wszystkich zadań inspektoratu.
W naszym powiecie daje się zauważyć częste skażenia wody w wodociągach. Według wyjaśnień dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wągrowcu Dagmary Kłosowicz punkty poboru próbek wody są wyznaczane przez zarządców wodociągów. Być może w niektórych przypadkach woda z nich pobrana nie odzwierciedla stanu jakości wody w danym wodociągu. Jednak na każdy taki przypadek trzeba reagować i wdrażać odpowiednie procedury.
Prezes wągrowieckiego oddziału WOPR-u informował o zakupach nowego sprzętu dla swojej jednostki, również dzięki wsparciu finansowemu powiatu wągrowieckiego oraz niektórych gmin powiatu. Podczas zebrania komisji także pozostali szefowie służb, inspekcji i straży informowali o przygotowaniu swoich jednostek do sezonu zimowego oraz o podjętych przez nie działaniach.








